Nodig:
1  ui
1 speer prei
1 kleine winterwortel
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 soepkip (biologisch)
4 takjes verse peterselie
4 takjes verse selderij
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
1 stukje foelie

Ui pellen en in 4-en snijden. Prei schoonmaken,  in stukken snijden en wassen. Wortel schrappen en in een paar stukken snijden. Peperkorrels in kommetje kneuzen. Soepkip in grote soeppan leggen en water toevoegen, zodat de soepkip onder water staat. Bouillon in pan aan de kook brengen, en het schuim met een schuimspaan afscheppen. Groenten, peterselie, selderij, tijm, peper, laurier en foelie toevoegen. Vuur lager draaien en bouillon op vlamverdeler 2 uur zachtjes laten trekken.

Soepkip uit de bouillon nemen en op een bord leggen. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen. Bouillon boven andere pan zeven. Vel van de soepkip verwijderen. Vlees van de botten losmaken en klein snijden.
Kippensoep op smaak brengen met zout en peper.

Je kunt aan deze basissoep verschillende kleingesneden groenten toevoegen.

Je kunt er ook een tomaten-kippensoep van maken: dan voeg je (verse) tomaten en wat basilicum toe aan de soep.