Voeten spreken lichaamstaal

Voeten spreken lichaamstaal

Voetreflextherapie is een eeuwenoude therapievorm die in het oude China, in het oude Egypte en bij de Indianen veelvuldig en zeer effectief toegepast werd. In de vorige eeuw werd deze oude therapie naar Europa gebracht en nieuw leven ingeblazen. In Nederland zijn honderden praktijken van voetreflextherapeuten.

Voetreflextherapie, een  natuurgeneeskundige therapievorm,  is gebaseerd op de theorie dat verschillende organen, zenuwen en klieren in het menselijk lichaam worden afgespiegeld op de voeten. Ook op de handen vind je deze afspiegeling van het menselijk lichaam terug. In ons lichaam lopen energie- en zenuwbanen die op onze handen en voeten eindigen. Deze eindpunten noemt men reflexzones en elk eindpunt staat voor een bepaald gebied, een orgaan, klier of gewricht in ons lichaam.

Door beïnvloeding van deze reflexzones op de voeten middels massage kunnen op een natuurlijke manier blokkades opgeheven worden. Hierdoor kan het lichaam zijn balans weer hervinden en wordt het zelfgenezend vermogen in werking gezet. Het principe van het zelfgenezend vermogen kun je vergelijken met de werking van de genezing van een snee in je vinger. Het lichaam weet en doet zelf er alles aan om dit te herstellen.

Verder hebben voetreflexbehandelingen een diepe invloed op de lichamelijke en geestelijke ontspanning, wat in onze huidige stressvolle tijd een weldaad kan zijn. De behandelingen kunnen ervoor zorgen dat afvalstoffen opgeruimd worden, de doorbloeding gestimuleerd wordt en allerlei blokkades in het lichaam opgeheven worden.

Bij o.a. de volgende klachten kun je een voetreflextherapeut raadplegen:

  • Spijsverteringsklachten zoals obstipatie, verteringsproblemen
  • Klachten aan het bewegingsapparaat zoals nek-, schouder-, rug-, gewrichtsklachten
  • Hoofdpijn
  • Stress en stressgerelateerde klachten
  • Vermoeidheidsklachten, burn-out
  • Oor- en oogklachten
  • Hormoon-gerelateerde klachten
  • Klachten aan de urinewegen zoals blaasontsteking, urineverlies
  • Algehele malaise

Veel zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen van een erkende voetreflextherapeut gedeeltelijk. Dit ligt aan de polisvoorwaarden van de afgesloten ziektekostenverzekering. Een verwijzing van de huisarts of specialist is niet nodig. De behandeling door een voetreflextherapeut is complementair. Dat betekent aanvullend en niet in plaats van.

Een behandeltraject bij een voetreflextherapeut zal altijd beginnen met het afnemen van een anamnese: de voorgeschiedenis, zodat de klacht goed in beeld gebracht wordt en behandeld kan worden. Hoe lang een behandeltraject duurt is afhankelijk van de soort klacht en de tijd dat de klacht aanwezig is. Meestal is na een aantal behandelingen duidelijk verbetering merkbaar.

Dit artikel is gepubliceerd in De Uitstraling op 11-9-2014

quote

Dit vond een cursist van een training:

"De workshop is compleet en Brigitte heeft veel kennis." - Tanja