Slapen

Slapen

Slaap is belangrijk voor onze algemene gezondheid en van invloed op ons lichaam en onze geest. We brengen meer dan een derde deel van ons leven slapend door. Maar wat gebeurt er tijdens onze slaap?

De meeste mensen weten erg weinig over de slaap en ook de wetenschap heeft het fenomeen slaap nog niet helemaal doorgrond. Wat we wel weten is dat we moeten slapen om gezond te blijven. ’s Nachts zijn er vele (herstel)processen in ons lichaam bezig, zodat we ’s morgens weer uitgerust op kunnen staan.

Bij veel mensen is dat echter niet het geval. Sommigen worden ’s nachts een of meerdere keren wakker, andere slapen de hele nacht onrustig en liggen te woelen. Ook zijn er mensen die niet in kunnen slapen en schaapjes tellen helpt dan meestal ook niet.

Het is een fabeltje, dat iedereen 8 uren slaap nodig heeft om te kunnen spreken van een goede nachtrust. Slaaponderzoek heeft uitgewezen dat de slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon en schommelt tussen vijf en elf uren per nacht. Ongeveer 10% van de bevolking heeft genoeg aan een gemiddelde van 6,5 uur per nacht en zowat 15% heeft meer dan 9 uren nodig. Kinderen slapen meestal langer en oudere mensen slapen vaak korter.

Oorzaken van slaapproblemen:

Iedereen slaapt wel eens minder goed en heeft ’s morgens moeite om uit bed te komen. Dat kan komen door een gebeurtenis van overdag, zoals een ruzie, die veel stress opgeleverd heeft. Je blijft daar dan nog aan denken en kunt het niet loslaten. Het kan ook zijn dat je te veel/zwaar gegeten hebt of juist te weinig. Deze slaapproblemen verdwijnen meestal na een paar dagen spontaan als het probleem aangepakt is.

Je spreekt van hardnekkige slaapproblemen wanneer iemand zonder duidelijke reden meer dan 4 weken last heeft om in slaap te komen of ’s nachts geregeld wakker wordt. Dit heeft dan ook nog eens negatieve  effecten voor overdag: moe voelen, geprikkeld zijn, moeilijker kunnen concentreren, hoofdpijn of een wattig gevoel in het hoofd hebben, enz.. Bovendien worden de reserves aangesproken, waardoor je je steeds uitgeputter kunt voelen.

Veel mensen die een paar uurtjes per nacht slapen en onrustig slapen hebben het gevoel dat ze de hele nacht geen oog dicht gedaan hebben.

Eén op de tien mensen heeft in mindere mate last van slapeloosheid en één op de honderd mensen heeft hier in ernstige mate last van.

De volgende keer ga ik hier nog verder op in.

Dit artikel is gepubliceerd in De Uitstraling op 2-10-2014

quote

Dit vond een cursist van een training:

"Stof boeiend en verfrissend gebracht" - José