Vitaliteit

Vitaliteit

Als de zon weer schijnt gaan veel mensen weer meer naar buiten. Wandelen, fietsen werken in de tuin. Je krijgt er energie van.

Wat verstaan wij onder vitaliteit? Volgens verschillende woordenboeken is vitaliteit: De mate waarin iemand krachtig en energiek is, een overvloed aan energie, levenskracht. Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’ wat leven betekent.

Als je verschillende personen vraagt wat vitaliteit is zullen er allerlei positieve zaken naar voren komen. Denk daarbij aan je sterk en fit voelen, je prettig en energiek voelen, je geestelijk en mentaal goed voelen. Men zegt wel eens werken aan je vitaliteit is werken aan jezelf en je gezondheid. Iedereen wil graag lekker in zijn vel zitten. Vitaliteit is een basisbehoefte. Toch besteden we er vaak weinig aandacht aan. Het is goed om te weten wat je energie oplevert en wat je energie kost.

Stress heeft een grote invloed op onze vitaliteit, het vreet energie. Er zijn verschillende soorten stressfactoren in ons leven. Er kunnen lichamelijke factoren een rol spelen zoals ziekte, te weinig of te veel lichaamsbeweging, te weinig slaap, voor jou verkeerde voeding. Of emotionele stressfactoren zoals problemen in het gezin, ruzie met vrienden, frustratie op het werk. Ook de straling van netwerken, mobiele telefoons e.d., die de laatste 20 jaar steeds meer geworden is, kan een negatieve invloed hebben op onze vitaliteit.

In het haastige leven van nu hebben we vaak weinig tijd om even een pas op de plaats te maken, we gaan steeds maar door en bouwen weinig rustmomenten in.
Belangrijk is het om dan even wat momenten voor jezelf en je gezin te creëren. Voor iedereen is dat anders. De een leest graag een boek, de volgende gaat een stuk wandelen, een ander gaat in de tuin zitten en even niks doen.

Heb je het gevoel dat het je alleen niet lukt, ga dan eens naar een vitaliteitscoach, die samen met jou kan kijken op welke gebieden je vastloopt.

Dit artikel is gepubliceerd in De Uitstraling op 6-11-2014

quote

Dit vond een cursist van een training:

"Aangename lerares, goeie informatie, goed verzorgde syllabus" - Birgit