Vasten

Vasten

Volgens Wikipedia is vasten het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken voor een bepaalde periode. Je kunt dit natuurlijk veel breder trekken.

Vasten werd al in de oudheid gedaan: op regelmatige tijden je onthouden van iets. Meestal denken wij dan aan voedsel. Je zou ook op een eenvoudige manier kunnen vasten bijv. een week geen mobiele telefoon gebruiken, geen tv kijken, geen suiker eten. In sommige culturen vast men door niet te praten of door zich te onthouden van bepaalde luxe. Op dit moment vasten sommige christenen in de periode tussen Aswoensdag en Pasen. De islam kent de Ramadan. Elke manier van vasten heeft dezelfde basis: het is een methode om lichaam en geest te zuiveren en/of te versterken.

In de natuurgeneeskunde gebruikt men het vasten om het lichaam te reinigen, te ontdoen van opgebouwde ballaststoffen. Dit kun je op verschillende manieren toepassen (van erg streng vasten tot gematigd). Enkele voorbeelden:

  • Theevasten: Gedurende enkele dagen tot een week drinkt men verschillende kruidentheeën en water. Verder wordt er niets gegeten.
  • Sapvasten: 3 tot 7 dagen drinkt men groenten- en/of fruitsappen, aangevuld met (kruiden)thee.
  • 15 daags Reinigingsdieet: 15 dagen eet men gestoomde groenten en beperkt fruit.
  • 28 dagen puur eten: 28 dagen eet men in ongeveer gelijke hoeveelheden koolhydraten (groenten, fruit e.d.), eiwitten (vlees, vis, eieren e.d.) en vetten (noten, kokosvet, zaden e.d.).

Belangrijk bij een vastenkuur is het af- en opbouwen van de normale voeding. Als je voeding vol met alcohol, vetten en suikers zit is het verstandig het rustig af te bouwen en in kleine stappen. Dus langzaamaan de belastende producten afbouwen en vervangen door gezondere alternatieven. En wellicht is dat al voldoende voor je!

Uiteraard is het verstandig (bij twijfel) allereerst een arts te raadplegen of je überhaupt wel kunt c.q. mag vasten. Daarnaast kun je bij een erkend therapeut nagaan welke vastenkuur het beste bij je past en een kuur onder begeleiding volgen.

Enkele voordelen van vasten

  • Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bij mensen die minimaal 3 dagen vasten het immuunsysteem herstelt. Het lichaam wordt tijdens de vastenperiode gestimuleerd om nieuwe witte bloedcellen aan te maken die infecties bestrijden, waardoor het hele systeem als het ware opnieuw opgebouwd wordt.
  • De meeste mensen die regelmatig vasten voelen zich na de kuur energieker. Doordat allerlei overtollige afvalstoffen uit het lichaam verwijderd zijn hebben alle organen meer energie tot hun beschikking.
  • Sommige mensen veranderen blijvend hun voedingspatroon, doordat ze tijdens het vasten minder belastende voeding hebben gegeten. Ze merken welke invloed dit op hun systeem heeft.

Dit artikel is gepubliceerd in De Uitstraling op 23-10-2014

quote

Dit vond een cliënt van de behandeling:

"De behandelingen heb ik als erg prettig en zinvol ervaren. Ik voelde me snel een heel stuk beter en vitaler." - Petra