Thee

Ons lichaam bestaat voor twee derde uit vocht. Het is dan ook belangrijk om voldoende te drinken. En dan vooral water, rooibosthee, kruidenthee, witte of groene thee. Na water wordt thee het meeste gedronken op de wereld.

De Latijnse naam voor thee is Camellia Sinensis. De zwarte, groene en witte thee wordt van deze plant gemaakt. Witte thee wordt gemaakt van onbewerkte, gedroogde blaadjes, bij groene thee zijn de blaadjes licht gestoomd en bij zwarte thee zijn de blaadjes gefermenteerd. Rooibosthee is eigenlijk een kruidenthee en komt uit Zuid-Afrika. Deze  komt van een groene struik met naaldjes (Aspalathus Linearis), die geplet en gedroogd worden. 

In thee zitten veel goede stoffen, die samenwerken om ons gezonder te maken. Onlangs kwam in een onderzoek naar voren dat het drinken van thee ervoor zorgt dat onze aderen gezonder worden met als resultaat minder kans op een beroerte. Geen wonder dat de Chinezen 5000 jaar geleden al dagelijks thee dronken.

Thee zetten

Veel mensen zetten groene thee met kokend water. Een grote kans dat de thee dan bitter wordt. Beter kunt je groene thee zetten met water van ± 80°C. Dit kun je doen door  een voorverwarmde theepot met kokend water uit te spoelen en dan met een kwart koud water vol te gieten. Vervolgens vul je de theepot aan met kokend heet water. Je kunt ook het kokende water een minuut of 10 in een theepot laten afkoelen, voordat je de groene thee toevoegt. Laat de thee zo’n 3 minuten trekken. Ook witte thee zet je het beste met water van 80°C. Deze laat je zo’n 5 minuten trekken. Zwarte thee kun je met kokend water zetten en 3-5 minuten  laten trekken. Beperk het drinken van zwarte thee zoveel mogelijk en drink bij voorkeur de andere theesoorten.

Wil je honing aan de thee toevoegen, voeg deze pas toe als de thee op drinktemperatuur is anders verliest de honing zijn geneeskrachtige werking.

Kruidenthee

Kruidenthee is niet afkomstig van de theeplant en is dus eigenlijk geen echte thee. In je tuin kun je kijken naar kruiden waarvan je thee kunt zetten. Vaak heeft het een heilzame werking. Bij verkoudheid en keelklachten kun je thee maken van een kruidenmengsel van rozemarijn, tijm en salie. Neem gelijke delen van de kruiden en voeg kokend water toe. Laat ongeveer 10 minuten trekken en drink een kopje. Munt is een kruid dat tegenwoordig veel gebruikt wordt om thee van te zetten. Laat de blaadjes 5 minuten trekken in een kopje kokend water. Munt is goed tegen misselijkheid, het geeft de maag rust. Verder bevordert het de spijsvertering.

Dit artikel is gepubliceerd in De Uitstraling op 16-10-2014

quote

Dit vond een cursist van een training:

"Duidelijk, prettig en goed toepasbaar" - Sylvia