Meer rust & energie, minder stress

Meer rust & energie, minder stress

Als je steeds maar bezig bent en de to-do lijst  steeds langer wordt, komt het vaker voor dat je net iets te lang doorgaat dan verstandig en goed voor je is. Langzaamaan put je jezelf uit, met alle gevolgen van dien. In onze hectische wereld is het belangrijk op tijd een pas op de plaats te maken, zodat je weer even heerlijk kunt bijtanken.

Het is goed om te weten waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Steeds maar langer en nóg meer werken levert je uiteindelijk een grote hoeveelheid stress op. Dit kan zich in allerlei lichamelijke klachten, irritaties e.d. uiten en als je veel te lang doorgaat misschien zelfs in een burn-out.

Door op een goede manier om te gaan met je lichaam, je emoties, je brein en je geest kun je uit deze bronnen juist energie halen.

Hoe vaak komt het niet voor dat je toch nog even doorgaat,  gauw tijdens het werken of rijden wat eten in je mond propt, de sportschool overslaat, want je hebt nu écht geen tijd… Hierdoor kan het zijn dat je je energievoorraad langzaam uitput. Elke 90 tot 120 minuten gaat je lichaam van een hoog energieniveau naar een modus waarin herstel nodig is. Je merkt dat je aan het eind van zo’n cyclus bent doordat je gaat gapen, je minder kunt concentreren en je onrustiger wordt. Het herstellen kan het lichaam doen door een korte pauze te nemen, je losmaken van waar je op dat moment mee bezig bent en dus even met iets heel anders bezig zijn. Uit recent onderzoek in Utah is gebleken dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten door elk uur twee minuten te lopen. Breng dus die memo naar je collega i.p.v. een mail te sturen of neem de trap i.p.v. de lift!

Op het moment dat je in een flow zit en dus positieve energie voelt, presteer je beter. Wanneer je steeds onder druk moet presteren, de deadline moet halen, er voortdurend (te) hoge eisen aan je worden gesteld, lukt het niet dit positieve gevoel vast te houden en je lichaam belandt in een stressmodus. Dit heeft als gevolg dat je sneller geïrriteerd en/of ongeduldiger bent, je voelt je onrustiger en gejaagd e.d.

Een eenvoudige oefening om weer op te laden en tot rust te komen: Adem een paar keer wat dieper in en uit en denk aan een geweldig leuke en fijne ervaring.

Dit artikel is gepubliceerd in De Uitstraling op 13-11-2014

quote

Dit vond een cursist van een training:

"Zeer toepasbare en belangrijke kennis, fijne balans theorie & praktijk. Inspirerend, leerzaam" - Mariël