Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht en kan meerdere oorzaken hebben. Over het algemeen hebben vrouwen meer last van hoofdpijn dan mannen. Soms lijkt het alsof je door hoofdpijn helemaal uitgeschakeld wordt.

Hoofdpijn kan verschrikkelijk zijn. Je hoofd bonkt, misschien zie je troebel of onscherp, je kunt weinig verdragen, je hoofd is wattig, je bent niet in staat nog helder te denken. Je zou kunnen zeggen dat hoofdpijn je leven behoorlijk plat legt. Je lichaam zegt letterlijk even ‘stop’.

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Enkele oorzaken op een rijtje:

  • Stijve spieren in de nek en schouders, waardoor verkramping op kan treden. Hierdoor kan het zijn dat je anders en/of krampachtig gaat bewegen of bewegingen probeert te vermijden. Dit kan ertoe leiden dat je spieren nog stijver worden. Een heerlijke massage van je nek- en schoudergebied kan ontspanning brengen.
  • Het hebben van een onregelmatig leven, waarbij de eet- en slaapmomenten erg onregelmatig zijn. Je lichaam kan zich hier niet goed op aanpassen en dat veroorzaakt dan de hoofdpijn.
  • Stress. Iedereen reageert anders op stress. Sommige mensen krijgen hoofdpijn, weer andere krijgen spijsverteringsklachten. Om te ontspannen kun je naar een voetreflextherapeut gaan. Ook kun je in een behandeltraject kijken waar de stress vandaan komt en hoe deze te handelen is.
  • Te weinig slaap. Door te weinig slaap raak je vermoeid en een aantal personen krijgt dan hoofdpijn. Je kunt dan het beste wat rust nemen en vroeg(er) naar bed gaan. Ook afspraken afzeggen wil wel eens helpen.
  • Te veel slapen. Bij te lang / te veel slapen (bijv. in het weekend) doorbreek je je normale ritme en kun je na het wakker worden een bedompt gevoel in je hoofd hebben.
  • Door tijdens werkdagen veel en al vroeg in de morgen koffie  te drinken. In het weekend heb je een ander ritme (minder en later op de dag koffie) waardoor je een soort ontwenningsverschijnsel krijgt, de zogenaamde weekend-hoofdpijn.
  • Overgevoeligheid of allergie voor voeding. Sommige personen kunnen bijv. chocolade, suiker, granen of melkproducten niet goed verdragen en reageren daarop met hoofdpijn.
  • Te weinig water drinken. We verliezen overdag en ‘s nachts veel vocht. Denk maar eens aan een warme dag waarbij je veel transpireert. Hoofdpijn kan een teken zijn dat je lichaam meer behoefte heeft aan water. Heb je beginnende hoofdpijn, drink dan eens een glas water. Misschien helpt het wel.

Bovenstaande  heeft veelal te maken met lifestyle. Je zou eens na kunnen gaan of jij een van deze hoofdpijnen herkent. Eventueel samen met een voetreflextherapeut kun je bekijken of en wat er anders kan in je leven, waardoor de hoofdpijn kan verminderen. Het spreekt voor zich dat je bij langdurige hoofdpijn altijd een arts dient te raadplegen.

Dit artikel is gepubliceerd in De Uitstraling op 18-9-2014

quote

Dit vond een cursist van een training:

"Extra handvaten gekregen voor mezelf en anderen. Brigitte is helder, uitgebreid en erg praktijkgericht." - Eveline